Da biste dobili našu preliminarnu ponudu molimo Vas da preuzmete i popunite ovaj upitnik. Pošaljite nam zatim popunjeni upitnik na e-mail: [email protected].

Rešenje za zvučnu izolaciju spuštenog plafona u slučaju buke od komšije iznad

Zvucna izolacija plafona jedan je od najčesćih a ujedno i najteže rešivih problema u praksi. Tokom našeg višedecenijskog ikustva i rada na polju zvucnih izolacija plafona bili smo u prilici da proverimo brojne mitove i empirijski potvrdimo realne mogućnosti svakog od sistema koji se za ovu namenu nude u svetu.

Buka koju stvara komšiluk u stanu iznad vašeg, pogotovu kada je reč o udarnoj buci ( skakanje, hodanje, lupanje, pomeranje predmeta i sl.) jedan je od najteže rešivih problema kada su u pitanju adaptacije. Ovo naročito imajući u vidu najčešće ograničenje u pogledu prostora.

Najefektnije rešenje za redukciju udarne buke je svakako izrada odgovarajućeg plivajućeg poda, odnosno intervencija u prostoriji iznad vas u kojoj se buka generiše, ali veoma često ne postoji dobra volja niti saradnja izmedju komšija po tom pitanju pa je izbor sužen isljučivo na izvodjenje radova u stanu ispod t.j. zainteresovanoj strani kao rešenje problema nameće se isključivo zvucna izolacija plafona.

U tom slučaju, sama zvucna izolacija plafona nije dovoljna a jedino rešenje koje može eliminisati problem bučnih komšija iznad, jeste izrada sobe u sobi kao što je to prikazano na slici levo.

Najčešće medjutim, ni ovakav sistem potpunog oblaganja svih površina prostorije nije moguć usled hroničnog nedostatka prostora u klasičnim stambenim jedinicama. Tako da jedino što većini preostaje, jeste da eventualnom izradom spuštenog plafona probaju da u dovoljnoj i zadovoljavajućoj meri ublaže intenzitet buke koja sa tavanice prodire u stan.

Rešenja i izbor materijala za izradu samog spuštenog plafona mogu biti različita i definišu se od slučaja do slučaja, ali ono što je zajedničko za sva rešenja jeste upotreba akustičkih visilica.

Dokazano je da primena akustičkih visilica umesto klasičnih visilica kod bilo kog rešenja spuštenog plafona daje poboljšanje zvučne izolacione moći za dodatnih 3-6 dB.