Izolacija od strukturne buke i vibracija

Sistemi zvučne izolacije

Generalno, kada je u pitanju prostiranje zvuka u gradjevinskoj fizici se koriste pojmovi vazdušne i strukturne odnosno udarne buke. Suštinski, priroda svakog zvuka je ista i predstavlja mehanički poremećaj pritiska koji se u vidu talasa prenosi kroz sredinu u kojoj je nastao. Vazdušni zvuk se prenosi kroz vazduh i tako stiže do našeg uha dok se strukturni zvuk odnosno vibracija prenosi direktno kroz kruta tela koja su u medjusobnom kontaktu. Tela manje krutosti odnosno veće elastičnosti bolje troše energiju talasa na vlastito deformisanje i zbog toga se koriste kao elementi za izolaciju strukturne (udarne) buke i vibracija.

Udarna t.j. strukturna buka zapravo veoma često i nije zvuk koji bismo registrovali čulom sluha t.j koji sam po sebi predstavlja problem našem uhu, ali s obzirom da se najčešće radi  o velikim energijama koje su koncentrisane u delu spektra najnižih frekvencija koje se poklapaju sa prirodnim frekvencijama oscilovanja teških gradjevinskih elemenata tada dolazi do pojave da vibriranjem velike površine zidova, plafona i podova kompletan gradjevinski sistem počne da se ponaša kao membrana zvučnika koji zatim proizvodi sekundarnu vazdušnu buku a koja potom stiže do našeg uha i izaziva neprijatnost.

Rečeno jezikom laika vazdušna buka se lakše može rešiti naknadnim intervencijama ukoliko nije rešena na vreme. Strukturna buka se medjutim daleko teže rešava naknadno kada energija već jednom udje u strukturu objekta, ali se zato  lakše i veoma jeftino eliminiše ukoliko joj se posveti pažnja tokom projektovanja i izgradnje. Naravno, osim ukoliko ne govorimo o slučaju izolacije vibracija od mašina i uredjaja koji se mogu jednostavno podići i ispod njih naknadno postaviti elastični podmetači.

izolacija-od-strukturne-buke-i-vibracijaVazdušna buka slabi za 6 dB sa svakim dupliranjem rastojanja slušaoca od izvora.

Medjutim, Longitudinalni talasi (vibracija) se kroz gradjevinske elemente od drveta ili betona u vidu strukturne buke na žalost prenose jako dobro i Slabljenje je svega 2dB na svakih cca 30m. Drugim rečima,zvuk će za isto slabljenje preći 20 puta veće rastojanje u krutom telu nego u vazduhu. Iz tog razloga kada komšija lupi nogom bilo gde u zgradi mi ga jasno čujemo gotovo istim intenzitetom u svim prostorijama ispod.
Zbog toga nam je najteže da rešimo problem buke koju stvara komšija iznad nas hodanjem, skakanjem, povlačenjem nameštaja i sl.

Iz ovih razloga, nakon dugogodišnjeg iskustva u praksi, tim naših stručnjaka je osmislio, dizajnirao i proizveo asortiman proizvoda kojima se uspešno rešavaju naizgled nerešivi problemi strukturne buke i vibracija u različitim oblastima ( stambeni objekti, hoteli, diskoteke, industrija, liftovi, mašine i uredjaji, kompresori, generatori i dr.).
Kao sastavni deo naših proizvoda koristimo specijalne antivibracione materijale renomiranog Austrijskog proizvodjača GETZNER. Poliuretanski antivibracioni proizvodi za zaštitu od vibracija, udarne i strukturne buke tipa Sylomer i Sylodin su robna marka koja je u akustičkim krugovima dobro poznato ime na čitavoj planeti.

Akustik Inženjering je zastupnik i partner kompanije GETZNER za područje ovog regiona kada je u pitanju zaštita od vibracija i strukturne buke u objektima.